Att bli med lingrävare …

Alla vill väl ha en lingrävare eller? Jag och min bror hade tänkt på det länge. En fredag i september dök det upp en annons på Blocket ”Åkerman 475 säljes”. Ringde direkt! Den fanns kvar någonstans i skogarna bortom Laxå, men det var många som hade ringt sa säljaren så vi var tvungna att bestämma oss fort.

Jag som slutade tidigt på fredagar for i väg för att inspektera om objektet var i användbart skick. Efter många felkörningar hamnade jag rätt långt in i ödemarken.

Härligt! Där stod den med lite buskar omkring sig men i välbehållet skick. Jag klättrade runt på den och drog i alla spakar å reglars, allt gick att röra även motorn gick att dra runt. Den hade varit igång två somrar tidigare, visserligen utan vatten. Toppen tänkte ja och ringde brorsan. Ska vi slå till? JA! Kom vi fram till. Jag lämnade handpenning och styrde hemåt.

Under lördagen fixade vi allt som kunde tänkas för att starta upp den och packade pickupen full, lånade traktor och en maskintrailer. Söndag morgon, kl 05:30, bar det i väg mot urskogen. Vid åtta tiden var jag nästan framme, där mötte brorsan upp mig och vi tog lite frukost. Väl framme beskådade vi undret. Kul nu började arbetet.

Först fylla på vatten, en kanna gick bra, kanna två upptäckte vi att det fattades en frostplugg, inte bra. Efter en stunds tänkande och en kopp kaffe hittade jag locket till brorsans sockerburk som passade exakt, nästa kanna fick plats också. Kanna fyra påbörjades och det började snart nog rinna vatten ur ett skruvhål på insugningsröret, aj aj inget bra tecken. Flertalet cylindrar fyllda med vatten, det började se mörkt ut nu. Vad skulle vi göra nu? Dax att tänka till igen.

Efter lite ventiljustering gick motorn runt igen, sprutade vatten i alla hål! Vi fick skippa kylvattnet. Batterierna började ta slut så vi fick ta batterierna från pickupen också. De gjorde susen, nu blev det snurr på den gamla volvosexan! Med en burk startgas var den snart i gång, vi firade med ytterligare en kopp kaffe medan motorn svalnade lite. Några startförsök senare hade vi lyckats lyfta upp aggregatet och vända övervangen. Sen var motorn så varm att den fick en paus medan vi förberedde trailern för lastning, la ut slipers att kör upp på.

Åter till maskinen, startgas och den startade igen men orkade inte upp ur sina hålor som hade bildats av flera års stillestånd. Lite bogseringshjälp kom den i rullning, gick för egen maskin fram och upp med framdelen på trailern då motorn blev så varm att det knäppte om den. Vi tänkte kyla lite med vatten lätt rinnande över den heta motorn vilket gick väldigt bra. 20minuter senare var den sval å bra!

Glada tog vi bort slangen och fick se lite vatten rinna om oljestickan!! Drog upp stickan och det blev en liten fontän med vatten!! Aj aj vi hade tydligen fyllt hela motorn med vatten, igen! Vi chansade, den startade. Bogserade upp den helt på trailern, svängde runt och sänkte ner aggregatet. Äntligen på plats, efter sex timmars slit kunde färden styras hemåt igen. Efter mindre än 10minuter började de regna men vi hann hem innan, det var skönt.

Nu finns maskinen hemma i Kungsör i väntan på en annan motor.